forex trading logo

Custom Search
Hiba
  • JFolder::files: Az elérési út nem mappa:
  • JFolder::files: Az elérési út nem mappa:
Megjegyzés
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images//kepekrendszer/suli/1
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images//kepekrendszer/suli
joomla
Az egészséges életmódra nevelés kisiskolás korban PDF Nyomtatás E-mail
Google bookmarkFacebookJP-Bookmark
Írta: Administrator   
2012. április 19. csütörtök, 11:39

Az egészséges életmódra nevelés kisiskolás korban

 

Az iskola az egészségfejlesztés egyik legfontosabb színtere, és különösen így van ez kisiskoláskorban (6-10 év). Az iskolának a gyerekekre gyakorolt hatása többrétegű. Egyrészt létezik egy nyíltan megfogalmazott oktatási-nevelési terv, másrészt ezzel összefüggésben vagy ettől függetlenül, illetve ezt erősítő módon ható ún. „rejtett tanterv”, amely az iskolai mindennapok hozadéka, amelyben az iskola tárgyi környezete, az emberi viszonyok minősége egyaránt tükröződik. Az iskola, hatást gyakorol szűkebb és tágabb környezetének viselkedésére. Mindezeket figyelembe véve a családi légkör mellett a szocializációnak azt a színterét jelenti, amelyben mód nyílik az egészségesebb életvitel készségeinek kialakítására és begyakorlására.{gallery}/kepekrendszer/suli/1{/gallery}

 

Ezt a célt szolgálta az április 4-én a 2. b osztályban levezetett „ A fertőző betegségek megelőzése ” című bemutató nevelői óra is, melynek célja volt megismertetni a tanulókkal a hasznos és káros baktériumok fogalmát, szélesíteni a tanulók tudását a fertőző betegségekről, megtanítani a védekezést, megelőzést a ragályos betegségekkel szemben, nevelni a tisztálkodás kultúrájára, a saját és a környezet egészségéről való gondoskodásra a higiénia szabályainak betartásával. A bemutató órát Hadar Judit a Nagydobronyi Középiskola alsótagozatos tanítója, az alsó tagozatos tanítók munkaközösségének vezetője tartotta, melyen jelen voltak a járás más iskoláinak pedagógusai is.

 

Ilyenkor, tavasszal még meglehetősen kiszámíthatatlan, csalóka az időjárás, hiszen ha rövidebb-hosszabb időre felhő takarja el a napot, bizony jelentősen lehűl a levegő. A hideg levegővel érintkező bőr és a légút nyálkahártyáinak erei összehúzódnak, romlik a vérellátás, ezáltal viszont szervezetünk kevésbé lesz ellenálló a vírusokkal szemben. Ha fázunk, és egy vírus éppen arra kerül, mert a környezetünkben valaki például tüsszög, nagy eséllyel megtelepszik a légutakon, megfázást vagy akár influenzát is okozva ezzel.

Az immunrendszer erősítésére, a fertőzés tüneti kezelésére kiváló gyógynövény például a bíbor kasvirág, mely nagyon hamar enyhíti a kellemetlen tüneteket. A hársfa, lándzsás útifű főzetei, kivonatai hatékonyan gyógyítják a köhögést, hörghurutot, a bodzavirág kiváló izzasztószer, a zsálya a torokfájást, rekedtséget enyhíti. Fontos ilyenkor nagyobb mennyiségű C-vitamin bevitel is, természetesen szerves formában, hogy a szervezet a leghatékonyabban tudja felhasználni. A csipkebogyó tea tökéletes C-vitamin forrás, kb. tízszer annyi C-vitamin van benne, mint a citromban. Hogy az értékes C-vitamin ne vesszen kárba, a csipkebogyó teát ne forrázzuk, hanem a bogyókat áztassuk be éjszakára, majd másnap szűrjük le, melegítsük fel enyhén, s egy kis hársfa mézzel ízesítve a kisgyerek is szívesen fogyasztja.

Alapvető fontosságú, hogy a gyerekek sokat legyenek friss levegőn, természetesen az időjárásnak megfelelő ruhában, rétegesen felöltözve.

Elengedhetetlen a lakáson belül a helyiségek gyakori szellőztetése, a rendszeres kézmosás, s ha a kéztörlés után 1 csepp teafa olajat dörzsölünk szét a tenyerünkön, segít távol tartani a kórokozókat.

A levegő fertőtlenítését aromalámpás párologtatóval, gyermekeknél a nagyobb biztonság miatt hidegpárával segíthetjük, illóolajokat hozzáadva. A jó minőségű Eucalyptus, kakukkfű, citrom illóolaj tökéletes választás.

Gyógynövényeket nem csak a fertőzés kezelésekor, hanem a hatékony megelőzés érdekében is lehet kúraszerűen alkalmazni gyógyteák, szirupok formájában. Az egyik leghatékonyabb immunerősítő gyógynövény a már előbb említett echinacea (bíbor kasvirág) melyet gyógyteaként, gyermekek számára szirupként is adhatunk. A gyömbér gyökerét lereszelve magában is – de bármilyen herba-, vagy gyümölcsteába keverve – pici áztatással, mézzel, citrommal ízesítve nagyon finom immunerősítő italt kapunk.

A kisiskolás korú gyerekek egészségének fejlesztése nem éppen a gyorsan és látványosan megtérülő beruházások körébe tartozik. Az újabb és újabb nemzedékek túlélése, az életük minőségéért viselt felelősség mégis megköveteli a felnőttektől az energia-befektetést. A feladat nemcsak ésszerűségi szempontokból vállalható. Értelmet ad számára mindaz, amely a pedagógus tevékenységét a távoli jövővel összekapcsolja. Németh László így fogalmazza ezt meg: „a pedagógia kísérleteit nagyon nehéz ellenőrizni. Hol a jelző izotóp, amely megmutatja, mi lesz egy emberben, és azon túl az egész társadalomban egy kitűnően sikerült tanítási órából? Öreg tanárok elég szomorúan szoktak beszélni erről: menj tíz év múlva, és nézd meg, mi maradt a munkádból. De mi marad az elégetett szénből, a forgó lapátra hulló vízből, az elbomlott atomból? S mégis ezek hajtják a társadalmat. Ugyanígy az iskolai órák melege!”

Az iskolai egészséges életmódra nevelés középponti szereplője csakis a tanár lehet akár a kisiskoláskorban vagy bármely más életkorban. Fontos, hogy ez a tevékenység ne legyen betegségközpontú, inkább az egészségkárosító magatartásformák hátterének tudatosítását, a problémamegoldás kreatív lehetőségeinek elsajátítását célozza. Úgy az iskolai, mint a családi környezetben egyaránt. A nevelésnek mindenekelőtt a gyerekek értékszemléletének alakítására, az együttérzés, szeretet, segítőkészség, becsület, felelősségvállalás, autonómia és közösségi összetartozás hagyományos erkölcsi értékeinek fejlesztésére irányuljon.

Elengedhetetlenül szükséges tehát az egészséges gyermeknevelésben az, hogy megfelelő ismerettel rendelkezzünk a témában, mert nem elég csak hitre alapozva nevelni, hiszen akkor nem tud kellően növekedni a ránk bízott gyermek. Törekednünk kell arra, hogy a gyermekkor sajátosságaival tisztában legyünk! Hiszen feladatainak, szükségleteinek és nehézségeinek ismerete valódi kérdés és feladat minden szülő és pedagógus számára. Gondosan kell tehát figyelnünk a gyermekekre, képességeikre, hiszen ők Isten ajándékai.{gallery}/kepekrendszer/suli{/gallery}

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 


Módosítás dátuma: 2012. április 19. csütörtök, 12:02
 
Google bookmarkFacebookJP-Bookmark

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
FrissítésAll rights reserved@ Contact Benedek Csaba - nagydobrony@europe.com - © 2002-2014 - Minden jog fenntartva.