forex trading logo

Custom Search
Hiba
  • JFolder::files: Az elérési út nem mappa:
Megjegyzés
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images//kepekrendszer/2014/arad
joomla
Emlékműsor az aradi vértanuk tiszteletére PDF Nyomtatás E-mail
Google bookmarkFacebookJP-Bookmark
Írta: Administrator   
2014. október 13. hétfő, 00:00

 

A Nagydobronyi Középiskola tanárai és tanulói idén is az iskola színháztermében ünnepi műsorral emlékeztek meg az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc mártírjairól, a 13 aradi vértanúról és Batthyány Lajosról, az első felelős magyar minisztérium miniszterelnökéről.. Ahogy a műsorban elhangzott Aradon összesen 17 egykori honvédtiszt lett a császári önkény áldozata, és Pesten, illetve országszerte további mártírjai voltak Haynau rémuralmának. Róluk is illik tudni, emlékezni kell rájuk is.. Nem felejthetjük el báró Perényi Zsigmondot sem, aki vidékünk szülötte volt.

             A 9. a osztály tanulói, Bak Antónia, Bak Fruzsina, Burcsu Szidónia és Mitro Gabriella elevenítették fel a szabadságharc utolsó szakaszának eseményeit és a megtorlás eseményeit elevenítette fel és adott elő a vértanúkra emlékező, azoknak szép, szívhez szóló gondolatokból emléket állító verseket.. A közönség Hete Bettina előadásában meghallgathatta Damjanich János kivégzése előtt írt imáját is.

             Katona Veronika, Szanyi KM Orsolya, Balog Eszter és Katona Katalin a vértanúk balladáját énekelte el mély átéléssel. A műsort videó-bejátszások tették képileg és zeneileg gazdagabbá. A világosi fegyverletételről a Kobzos Kis Tamás által énekelt erdélyi keserves, a Honnan jössz te oly leverten?... kezdetű népdal által kísért képsorozatot láthatott a közönség. A műsor egy másik szakaszában pedig Hajdufy Miklós A tizennégy vértanú című filmjének ítélethozatali és kivégzési jelenetei segítettek a közönségnek hiteles képet alkotni arról, hogy hogyan teljesedett be a tizenhárom magyar főtiszt mártíromsága Aradon 1849. október 6-án.

{gallery}/kepekrendszer/2014/arad{/gallery}


Módosítás dátuma: 2014. október 16. csütörtök, 10:00
 
Google bookmarkFacebookJP-Bookmark

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
FrissítésAll rights reserved@ Contact Benedek Csaba - nagydobrony@europe.com - © 2002-2014 - Minden jog fenntartva.